14 Temmuz 2014 Pazartesi

CEHENNEMDEN KURTULAN FIRKA: EHL-İ SÜNNET VEL-CEMÂ'AT

        Peygamber Efendimiz aleyhisselâtü vesselam yirmi üç sene İslam dinini  tebliğ edip yaydılar.
Hicretin on birinci senesinde, ahireti teşrif buyurdular. Sonra, Ebû Bekr-i Sıddık (Radıyallahû anh) halife oldu ve Hulefâ-i Râşidîn devri başladı.
       Hulefâ-i Râşidîn devri, otuz senedir. Bu otuz sene peygamber Efendimiz (s.a.v.) zamanındaki gibi güzel geçti. Bu dört halifeden sonra, Müslümanlar arasında, bid'atler ve yanlış yollar meydana çıkarak, nice kimseler doğru yoldan ayrıldı. Yalnız, Ashâb-ı Kiramın izinde gidenler kurtuldu ki, bunlara ´´Ehl-i sünnet vel cemâat``denir. Doğru yol, yalnız budur. Ehl-i sünnet âlimlerinin gösterdiği yol Peygamber Efendimizin (s.a.v.) ve Ashâb-ı Kirâm'ın gittiği doğru yoldur.
       Ehl-i sünnetin amelde dört mezhebi vardır:

 Birincisi     - Hanefi mezhebi olup, İmam-ı A'zam Ebû Hanîfe Rahmetullahi aleyh mezhebidir.

 İkincisi      - Mâliki mezhebi olup, İmam Mâlik bin Enes Rahmetullahi aley mezhebidir.

 Üçüncüsü   Şâfi'î mezhebi olup, İmâm Muhammed bin İdrîs Şâfiî Rahmetullahi aleyh mezhebidir.

 Dördüncüsü- Hanbelî mezhebi olup, Ahmed bin Hanbel Rahmetullahi aleyh mezhebidir.

    Bu dört mezhep, i'tikâdca, birbirinden ayrı değildir. Hepsi Ehl-i sünnet mezhebinde olup, inançları, dinlerinin temeli birdir.

  Ehl-i sünnet amelde en büyük imamı: İmâm-ı A'zam Ebû Hanife rahmetullahi aleyh fıkıh bilgilerini topladığı gibi Resûllullah'ın (s.a.v.) Ve Ashâb-ı Kiram'ın (radıyallahu anhüm) bildirdiği i'tikâd, îman bilgilerini de topladı ve yüzlerce talebesine bildirdi. Hz. İmâm-ı A'zam talebesi İmâm Muhammed'in talebelerinden Ebû Bekr Cürcânî ve onun talebelerinden Ebû Nasr İyâd ve onun talebesi Ebû Mansûr Mâtürîdî Hz.'leri İmâm-ı A'zam'dan gelen kelâm bilgilerini kitaba yazdı.
 
 İmâm Mâtürîdî ile Ebû-l Hasen Eş'arî Hazretleri, Ehl-i Sünnetin i'tikâdde mezheb imamlarıdır. Resûlullah (s.a.v.)in medih buyurduğu İslâm âlimleri ve binlerceevliyanın hepsi bildiriyor ki; Cehennemden kurtulacağı müjdelenen tek fırka, Ehl-i sünnet vel-cemâ'attir. (A.Cevdet Paşa, Malumat-ı Nafia)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder